To Π.Μ.Σ.«ΑντιμετώπισηΕξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία» ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016 2017,επανιδρύθηκε το 2018-2019 και συνεχίζει μέχρι σήμερα να λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης του ΦΕΚ Τεύχος Β’3471/21.08.2018 και τις διατάξεις του Ν.4957/2022σχετικά με τη λειτουργία των Α.Ε.Ι.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση των επιστημόνων στις ενδεικνυόμενες στρατηγικές πρόληψης, θεραπείας και άλλων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, εισάγοντάς τους παράλληλα στις μεθόδους έρευνας σε διδακτορικό επίπεδο για την παραγωγή και την εφαρμογή έγκυρης και καινοτόμου γνώσης στον επιστημονικό τομέα των εξαρτήσεων. Επιπλέον, λόγω της διεπιστημονικής φύσης του αντικειμένου του Π.Μ.Σ., σκοπός του είναι η διεξοδική και βάσει κριτηρίων διεπιστημονικότητας διδασκαλία και εκπαίδευση των νέων επιστημόνων στη συναφή μεθοδολογία έρευνας, με στόχο τη δυνατότητα παραγωγής και εφαρμογής καινούργιας γνώσης.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Πανεπιστημίων των Σχολών των Τμημάτων της Ιατρικής, Ψυχολογίας, Κοινωνικής εργασίας, Νοσηλευτικής, Εργοθεραπείας, Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Νομικής, Αστυνομίας, Εκπαίδευσης, και συναφών Τμημάτων της ημεδαπής ή Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι.
Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών/τριών στο Π.Μ.Σ. ορίζεται σε σαράντα (40) συνολικά.
Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, οι φοιτητές θα πρέπει να μπορούν να απασχοληθούν σε θέσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις για τη διαχείριση των θεμάτων που άπτονται του πεδίου των εξαρτήσεων. Θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να διατίθενται ειδικά ερευνητικά εργαλεία και κατάλληλες θεματολογίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στο αντικείμενο των εξαρτήσεων.